CONDENSUL este un fenomen fizic natural firesc care consta in trecerea in stare lichida din stare gazoasa a apei. El este determinat de o serie de factori: umiditatea relativa din incapere, temperatura interioara si temperatura exterioara. Cu cat umiditatea relativa este mai mare si temperaturile interioara si exterioara mai mici creste posibilitatea aparitiei condensului. Aerisirea frecventa si cresterea temperaturii interioare duc la disparitia fenomenului. Folosirea unor profile si sticle termoizolante de calitate superioara cu coeficient de transfer termic cat mai mic duc de asemenea la diminuarea fenomenului. Inlaturarea cauzelor potentiale care pot duce la aparitia fenomenului contribuie de asemenea la diminuarea acestuia:
- lucrari de reparatii si zugraveli recente
- o aerisire insuficienta
- pereti cu igrasie sau fara o termoizolare suficienta
- lipsa surselor de caldura, plasarea acestora incorect sau acoperirea lor
- incalzirea neuniforma sau intermitenta a imobilului
- plante in zona ferestrelor
Cum ajuta GEAMURILE TERMOPAN ?
Geamurile termopan sau tripan sunt un izolator proiectat sa reduca pierderea caldurii prin propagare din interiorul catre exteriorul unei cladiri.
In conditii de expunere normale, temperatura suprafetei dinspre camera a geamului din interior va fi mai mare decat ar fi in cazul geamurilor simple.
Probabilitatea condensului care apare atunci cand aerul cald si umed din camera intra in contact cu suprafata geamului este in acest fel redusa.Totusi, trebuie sa tinem cont ca geamurile termopan sunt un izolator si nu o sursa de caldura si nici nu controleaza cantitatea de vapori de apa din aer. Atunci cand camerele sunt incalzite inadecvat si este putina caldura care sa fie retinuta, geamurile termopan nu pot indeplini functia pentru care au fost montate.
De exemplu, un motiv pentru care se formeaza condensul, ar fi un dormitor nefolosit, pe care proprietarii nu-l incalzesc din motive de economie.
Prin urmare, temperatura suprafetei geamului interior se apropie foarte mult de temperatura de afara. In plus, ferestrele dintr-o astfel de camera sunt tinute inchise dar vaporii de apa generati in alta parte a casei isi vor gasi drum inauntrul camerei fara a putea fi evacuti. Astfel cele doua conditii necesare producerii condensului : o temperatura joasa a suprafetei geamului si un continut mare de vapori de apa in atmosefera.
Cum prevenim aparitia CONDENSULUI ?
Acolo unde nu exista seminee sau acolo unde cosurile au fost blocate (si nu pot fi deblocate), asigurati-va ca orificiile de ventilare ale peretilor sunt instalate si curatate.
- Deschideti cel putin o fereastra in fiecare camera pentru a permite circulatia aerului.
- Asigurati ventilatia tuturor camerelor atunci cand se folosesc sisteme de incalzire cu gaz sau petrol.
- Instalati hote deasupra aragazelor si a altor echipamente care produc aburi si ventilati-le catre exterior.
- Asigurati-va ca baile si bucatariile sunt ventilate conform standardelor.
- Etansati usile interioare si tineti-le inchise pentru a impiedica transferul de aer cu un continut de vapori de apa ridicat dinspre camerele care sunt principala sursa de umezeala cum ar fi bucatariile, baile, uscatoriile. Trebuie sa tinem cont ca vaporii de apa nu raman in camera unde sunt generati ci migreaza in toata casa deoarece:
presiunea vaporilor de apa in camera unde s-au format poate fi mai ridicata decat oriunde in alta parte in asa fel incat aerul umed va fi trimis in camere cu o presiune mai joasa
curentii de convectie ii vor purta prin toata casa;
cresteti usor temperatura aerului din interiorul casei pe vreme rece, tineti permanent o sursa de incalzire in casa oriunde este posibil, puneti radiatoare sub ferestre pentru a mentine temperatura geamului interior la un nivel rezonabil.
Condensul poate fi cauzat de izolarea geamului interior de aerul cald din camera prin perdelele grele cand acestea sunt trase. Pentru a permite trecerea aerului cald spre geam, pozitionati perdelele la 15-20 cm de fereastra si asigurati-va ca sunt suficiente goluri in partea de sus si de jos pentru a permite circulatia continua a aerului
Condensul nu va aparea pe interiorul unei ferestre izolate corect. Pentru ferestrele duble aceste fenomen este posibil.